HTML

Kőbányai Világos

Tóth Balázs kőbányai LMP-s önkormányzati képviselő blogja.

Friss topikok

  • Tóth Balázs LMP: @Róbert D. Kovács: Robi, egyhangúlag fogadtuk el a Vagyonkezelő 2018. évi közszolgáltatási szerződ... (2018.10.24. 17:24) Belső utak felújítása Újhegyen
  • Klára Freud: @Tóth Balázs LMP: nem ismerem az e-mail címedet, nem adhatom ki nyilvánosan a család nevét, akik b... (2013.03.27. 05:31) Utáljuk a retkeket!?

Linkblog

Fakivágás a Határ úti erdőben

2017.08.28. 12:41 Tóth Balázs LMP

Két hete a Határ úti erdőben voltam, éppen fakivágás zajlott. Levelet írtam a Pilisi Parkerdőnek, hogy tisztázzam a helyzetet. A választ most közlöm:


Tisztelt Tóth Balázs Úr,

Köszönjük szíves megkeresését, melyre az alábbiakban válaszolunk:

1.: Mi célt szolgálnak pontosan jelen fakivágások?

A biológiai életkorukat elért erdőkben az erdőgazdaság célja az erdő megújítása, és a még felhasználható faanyag hasznosítása a fák teljes kiszáradása előtt. Az említett területen az erdőt főként fehér akác alkotja, melynek erdőtervben előírt felújítási módja a sarjaztatás. Ez azt jelenti, hogy a kivágott törzsek gyökeréről nőtt hajtásokból nő a fiatalos erdő, ami várhatóan egy-két éven belül embermagas, összefüggő sűrű erdőt alkot.

A sarjaztatáshoz a gyökerek megsértése szükséges, ami csak akkor végezhető el, ha az ezt végző gép végig tud menni a területen, ezért történt tarvágás 4F erdőrészletben. Ennél az erdőrészletnél is ügyeltek arra, hogy az utak mellett meghagyják az idős erdőt, így az erdő tájképi jellege némileg fennmarad.

A 4G, 4M és 2A erdőrészletekben úgynevezett egyéb termelés történt (mely nem érinti az egész területett), melynek célja a száradt fa, a veszélyessé vált fák kivétele, illetve a fény hatására megjelent második lombkoronaszint  erősítése. Az akác itt is elérte biológiai életkorának végét, az erdő parkerdő rendeltetése miatt viszont az erdészet igyekszik fenntartani a folyamatos erőképet.

A 4E és 4K erdőrészletekben a fiatal erdő egészséges, életerős egyedeit segítjük a tisztításokkal.


2.: Mekkora mennyiségű faanyagot termelnek ki?

A fent felsorolt fakitermelések során hozzávetőleg 1000 m3 fát vágtak ki.


3.: Meddig tart a fakitermelés?

A Budapesti Erdészet tervei szerint a fakitermelés a héten befejeződik, a vágástakarításhoz, az utak rendbetételéhez a gépek rendelkezésre állásától függően még néhány hónap szükséges, az erdő felújításához 6-8 évre lesz szüksége az Erdészetnek.

4.: A kitermelés után teljesen rendbe hozzák-e a területet?

Igen, ezért végzi az erdészet a fent említett munkákat.
               A földben maradt tönköket eltüntetik?

Nem, hiszen ezek idővel elkorhadnak, táplálékot adva a lebontó szervezeteknek és szerves anyag visszapótlást a talajnak.
               A fa- és tüskés  ághulladékot maradéktalanul eltüntetik-e a területről, hogy a kerékpárosok, futók, gyerekek és kutyák továbbra is biztonságosan használhassák az erdei utakat?

Igen.
5.: Felkérte-e Önöket valaki (személy, vagy szervezet, intézmény), hogy a területen végezzenek fakitermelést egy jövőbeni, a területen átvezetni tervezett útépítést megkönnyítendő?

Nem.

Tájékoztatásul csatolom a X. kerületben folytatott fakitermelésről szóló, 2014. január 20-án, majd március 20-án Kovács Róbert Polgármester Úrnak megküldött levelünket az ütemezett erdőgazdálkodási munkákról.

Üdvözlettel:
Kovács Ferenc
erdőgondnok

Szólj hozzá!

Címkék: fakivágás Határ úti erdő

A bejegyzés trackback címe:

https://tothbalazs-lmp.blog.hu/api/trackback/id/tr106507807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása