HTML

Kőbányai Világos

Tóth Balázs kőbányai LMP-s önkormányzati képviselő blogja.

Friss topikok

  • Tóth Balázs LMP: @Róbert D. Kovács: Robi, egyhangúlag fogadtuk el a Vagyonkezelő 2018. évi közszolgáltatási szerződ... (2018.10.24. 17:24) Belső utak felújítása Újhegyen
  • Klára Freud: @Tóth Balázs LMP: nem ismerem az e-mail címedet, nem adhatom ki nyilvánosan a család nevét, akik b... (2013.03.27. 05:31) Utáljuk a retkeket!?

Linkblog

Költségvetés-fényezés az önkormányzati propagandaújságban

2012.11.02. 10:08 Tóth Balázs LMP

Azt már megszokhattuk, hogy az önkormányzat pénzéből kiadott Kőbányai Hírek minden oldaláról Kovács Róbert polgármester és György István főpolgármester-helyettes képe köszön a kedves olvasóra. Igaz ez például olyan szakmai konferenciák esetében is, amikor sokkal a többet mondana el egy csoportkép, mint a polgármester úr közeli portréja. Ilyenkor megvonjuk a vállunk és azt mondjuk, hogy „de hát ez eddig is így volt”. Igen, a mindenkori önkormányzati vezetés előszeretettel használja a közpénzen kiadott önkormányzati lapokat reklámanyagként.

Az októberi számban azonban az is elhangzott: „A polgármester által benyújtott költségvetésről az ellenzéki képviselők nagy része is elismerően nyilatkozott, ám néhányan találtak fogást az előterjesztésen”. Nos, ekkora csúsztatás mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. Ezen a költségvetés-tervezeten ugyanis csak fogást lehetett találni. Az 5 darab ellenzéki képviselő mindegyike kritizálta a koncepciót. Somlyódi Csaba (MSZP) tréfásan meg is jegyezte, hogy az előterjesztés egyetlen érdeme, hogy a jogszabályban foglalt határidőre elkészült. Talán az erre támadt derültséget látta úgy az újságíró, hogy az ellenzék örül az anyagban foglaltaknak?

De miről is van szó? A koncepcióban szoktuk felvázolni, hogy milyen elvek és irányvonalak mentén kívánjuk majd megalkotni a következő évre szóló költségvetésünket. Nekem a Pénzügyi Bizottság elnökeként kellett véleményt írnom, amit a bizottság megvitatott és a Testület elé is terjesztett. A Pénzügyi Iroda munkatársaival készített a véleményben leírtuk, hogy a jó koncepció összeállításának alapfeltétele, hogy az állam által megalkotott jogszabályok rendelkezésre álljanak, az önkormányzatok gazdálkodásának jól kivehető irányvonala megmutatkozzék. Ezek sajnos nem születtek meg, így tehát csak nagyon elnagyoltan lehetett megbecsülni az előirányzatokat. Magyarul megmondva: eleget tettünk a jogszabályi követelményeknek a koncepció elfogadásával, de sokkal okosabbak nem lettünk. Azt ugyanis, hogy szűkíteni kell az önkormányzat önként vállalt feladatait, hogy felül kell vizsgálnunk a korábban megkötött szerződéseinket, mindenki tudta eddig is, aki valamennyire is követte a Hivatalban zajló eseményeket.

A napirend tárgyalásához két kerületi vállalkozónak is volt hozzáfűznivalója. Szörnyű volt látni, ahogy az állami igazságtalan adórendszer megnyomorítja és ellehetetleníti a magyar cégeket. Ezeket a problémákat nem oldja meg az ilyen-olyan toldozgatás, itt alapjaiban kell átszabnunk az adórendszerünket, ha azt akarjuk, hogy a kis és közepes vállalkozásaink életben maradjanak. Ezek a kérdések túlmutatnak az önkormányzat hatáskörén.

Egy szó, mint száz, az arcokra kiült görcsös vigyor nem mindig jelent boldogságot. Mi sem voltunk vidámak a koncepció elfogadásakor.

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés Kőbányai Hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://tothbalazs-lmp.blog.hu/api/trackback/id/tr584894962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása